Z rynku FMCG

  • Czy wyjeżdżając na wakacje pamiętasz o spakowaniu kosmetyków z filtrami UV i ochronie skóry swoich bliskich przed słońcem? Czy masz wątpliwości jak zabezpieczyć znamiona i pieprzyki? Kiedy ostatnio badałeś swoją skórę? Już 25 czerwca br. rusza ogólnopolski program edukacyjno-społeczny #OpalamSieBezpiecznie organizowany rokrocznie przez markę DAX Sun. Głównym celem programu... Czytaj więcej »

  • Produkty polskiej firmy Anita cieszą się największym zainteresowaniem klientów sieci Carrefour. Lody tej marki wyprzedziły w rankingu sprzedaży znanych, międzynarodowych producentów takich jak Nestlé czy Unilever (Algida). W hipermarketach Carrefour klienci znajdą szeroki wybór ponad 400 różnych lodów, a dodatkowo sieć przygotowała lodową promocję na kilkadziesiąt produktów,... Czytaj więcej »

  • Ile miejsc i okazji, tyle pomysłów na zorganizowanie pikniku. Majowe długie weekendy za nami, ale czerwiec, od którego dzieli już tylko jeden krok do wakacji, również nastraja do kulinarnych eksperymentów i aktywnego wypoczynku. Jakie masz plany na wiosenno-letnie weekendy? Wybierasz się w góry? Nad morze? Wyjazd za miasto czy spokojny czas w przydomowym ogródku? Nieważne gdzie.... Czytaj więcej »

  • Światowa produkcja wina wyniosła na koniec ubiegłego roku ponad 275 mln hektolitrów. Duża część pochodzi od małych, niezależnych producentów i firm rodzinnych. – Wiele spośród najlepszych win na świecie jest produkowanych przez firmy rodzinne. By stworzyć wielkie wina, potrzeba dużo czasu, rodzina na to cierpliwie poczeka – przekonuje Miguel Torres, właściciel firmy... Czytaj więcej »

  • Jabcusie Cykorii na podium!

    Środa, 15 czerwca 2016

    8 czerwca br produkty Cykorii S.A zostały ponownie uhonorowane Medalem Europejskim, który tym razem został przyznany naturalnym chipsom jabłkowych Jabcusiom Lekkim z Natury. Czytaj więcej »

  • Już jest! Kilka dni temu tyski producent serków topionych uruchomił ‘Serki w Kuchni’- blog kulinarny z inspirującymi przepisami wykorzystującymi serki topione w kuchni. Czytaj więcej »

  • Męskie Granie zagra po raz siódmy!

    Wtorek, 14 czerwca 2016

    Jedyne w swoim rodzaju wydarzenie powraca. Przed nami siódma już trasa koncertowa Męskie Granie. Tegoroczną edycję Żywiec dedykuje wszystkim, którzy żyją muzyką. Fanów czekają niezapomniane koncerty, ciekawe artystyczne kolaboracje i cała masa muzycznych emocji. Czytaj więcej »

  • Lody owocowe z witaminami? A może o smaku ogórków kiszonych? Kto w Europie zjada najwięcej mrożonych przysmaków? Przedstawiamy zbiór najciekawszych faktów o lodach. Czytaj więcej »

  • Prawie 140 placówek Carrefour w całej Polsce, głównie supermarketów, dołącza do programu Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Carrefour Polska jest pierwszą siecią wielkiej dystrybucji, która przystąpiła do programu w grudniu 2014 roku. Każda rodzina z co najmniej trójką dzieci, będzie mogła skorzystać w ramach Karty z rabatu aż do 10% na całe swoje zakupy w... Czytaj więcej »

  • Pomidory – właściwie każdy Polak je zna i wie jak, i na ile sposobów można je przyrządzić. Pomidory oraz najbardziej popularna w Polsce zupa pomidorowa – lubimy ten duet i intuicyjnie często po niego sięgamy. Idealnie sprawdzi się jako propozycja na obiad w weekend i w tygodniu. W zależności od wykonania może być bardziej domowy lub wykwintny. Ale czy tak naprawdę wiemy, co w... Czytaj więcej »

  • Już 12 czerwca 2016 zapraszamy Was do Parku Skaryszewskiego w Warszawie, gdzie odbędzie się bieg w stylu slow joggingu. Bieg poprowadzi gość specjalny – profesor Hiroaki Tanaka z Japonii, twórca slow joggingu, specjalista fizjologii sportu i członek Japońskiego Komitetu Olimpijskiego. Bieg odbywa się w ramach Global Wellness Day, promujących aktywność fizyczną, zdrowe... Czytaj więcej »

  • Na przełomie marca i kwietnia b.r. w Lidzbarku Warmińskim została uruchomiona nowoczesna proszkownia WPC. Nowa inwestycja grupy Polmlek kosztowała ok. 250 mln zł i umożliwi zatrudnienie około 100 osób. Czytaj więcej »

  • Pracownicy PepsiCo po raz kolejny zaangażowali się w pomoc dla Centrum Rehabilitacji, Edukacji i Opieki Towarzystwa Przyjaciół Dzieci „Helenów” w Warszawie. W ubiegłym roku ich głosami globalna Fundacja PepsiCo przyznała grant na rozbudowę Centrum, a w tym roku wolontariusze pomagali w organizacji pikniku integracyjnego z okazji Międzynarowodowego Dnia Dziecka. Impreza, w której... Czytaj więcej »

  • Etykieta to dla konsumenta główne źródło informacji o produkcie. Szczególnie ważną rolę pełnią oznakowania na produktach spożywczych, ponieważ wyroby te stanowią dla nas źródło energii i różnorodnych, cennych składników odżywczych, jakie należy spożywać w odpowiednich ilościach i proporcjach każdego dnia. Warto więc mieć świadomość, jakie informacje powinny się... Czytaj więcej »

  • Koniec wiosny i początek lata to idealny czas, aby wzbogacić codzienną dietę o naturalne produkty – przede wszystkim świeże warzywa i owoce. O tym, które z nich są najcenniejsze dla zdrowia i pomogą zadbać o szczupłą sylwetkę mówi Joanna Sobczak, dietetyk Naturhouse. Czytaj więcej »

  • DuPont stworzył ze swoim partnerem, firmą Procter & Gamble, rewolucyjny produkt. Chemiczny gigant jest w trakcie wprowadzania na rynek produktu do codziennego czyszczenia. Dzięki innowacyjnemu rozwiązaniu będzie można prać ubrania w zimnej wodzie. Czytaj więcej »

  • Coraz więcej Polaków zdaje sobie sprawę z dobroczynnych właściwości warzyw i owoców oraz ich przetworów. Zdecydowana większość konsumentów zgadza się ze stwierdzeniem, że soki i musy to witaminy w wygodnej formie. Według 85 proc. badanych produkty te charakteryzują się dobrym smakiem, a 77 proc. respondentów wskazuje ich pozytywny wpływ na zdrowie dzieci oraz pozostałych... Czytaj więcej »

  • Biedronka promuje czytelnictwo w Polsce

    Wtorek, 07 czerwca 2016

    Sieć Biedronka po raz drugi wybrała autora najlepszego tekstu dla dzieci. Laureatką została Monika Radzikowska, która otrzyma 100 tys. zł i możliwość opublikowania swojej pracy w formie książki. Trafi ona do sklepów w listopadzie, po zakończeniu drugiego etapu konkursu na ilustracje do zwycięskiego tekstu. Kampania „Piórko” prowadzona przez Biedronkę ma promować... Czytaj więcej »

  • W dniu 5 czerwca 2016 odbyła się czwarta edycja wydarzenia Dzień Dziecka w Ogrodach Kancelarii Premiera, tym razem pod hasłem „Dzieci rządzą!”. W tym wyjątkowym spotkaniu z najmłodszymi udział wziął Związek Polskie Mięso, organizując mnóstwo atrakcji pod wspólnym hasłem: „WOŁOWINA jest super!”. Czytaj więcej »

  • Carrefour Polska, wspólnie z kilkudziesięcioma lokalnymi rolnikami, rozpoczyna właśnie sezon na owoce miękkie pochodzące z krajowych zbiorów. Klienci hipermarketów i supermarketów Carrefour w województwach: mazowieckim, lubelskim, małopolskim, dolnośląskim, wielkopolskim, kujawsko-pomorskim, zachodniopomorskim oraz pomorskim, mogą kupić już truskawki bezpośrednio od... Czytaj więcej »

  • Mrożone znaczy najwyższej jakości

    Środa, 01 czerwca 2016

    Za chwilę rusza w Polsce sezon na brokuły. To nie tylko czas prawdziwej kulinarnej uczty dla miłośników tego warzywa, ale również najlepszy moment dla przetwórców na mrożenie brokułów, które w tym czasie charakteryzują się najwyższą jakością. Czytaj więcej »

  • Węglowodany to niezbędny składnik diety osób aktywnych fizycznie. Dają energię do ćwiczeń i przyspieszają regenerację mięśni po treningu. Osobom ćwiczącym zaleca się spożywanie nawet węglowodanów prostych, ale tylko bezpośrednio po treningu. Pozwalają one bowiem szybko uzupełnić ubytek energii. Czytaj więcej »

  • Rośnie popularność whisky w Polsce. Konsumenci chętnie sięgają nie tylko po tańszą odmianę blended, lecz także po droższą single malt. Jej sprzedaż wzrosła o 50 proc. Częściej sięgają też po krótkie, limitowane edycje. Polska znajduje się również w czołówce największych importerów złotego trunku. Awansowała z 16. miejsca na 13. – W Polsce notujemy dwucyfrowy... Czytaj więcej »

  • Natura otrzymała wyróżnienie za najlepszą obsługę klienta w Polsce w kategorii Drogeria, wśród 152 sklepów handlu detalicznego. Sieć została doceniona za profesjonalizm, uprzejmość, zaangażowanie oraz pozytywne usposobienie sprzedawców. Index Daymaker to ranking tworzony na podstawie analizy jakości obsługi klienta w 19 branżach w Polsce. Czytaj więcej »

  • Królewskie, jedna z najsilniejszych marek regionalnych w kraju zaprosiło mieszkańców Warszawy do odkrywania autentycznej stolicy. W konkursie, który ruszył w marcu 2016 r. i trwał 9 tygodni, mieszkańcy zgłosili ponad 800 wyjątkowych miejsc. Wiele z nich to lokalizacje, o których milczą oficjalne przewodniki. Wkrótce najciekawsze z nich przedstawi Gazeta Stołeczna w specjalnym... Czytaj więcej »

  • Świętuj Dzień Soku codziennie!

    Wtorek, 31 maja 2016

    30 maja obchodziliśmy wyjątkowy dzień – dzień witamin i składników mineralnych, czyli Światowy Dzień Soku. Jak pokazują dane rynkowe*, Polacy wypijają dziś mniej niż 1/3 szklanki soku dziennie, a dla zachowania prawidłowej diety powinniśmy pić znacznie więcej. Jak to zmienić? Czytaj więcej »

  • Obalamy mity o ryżu parboiled!

    Poniedziałek, 30 maja 2016

    Biały ryż, przez wiele osób, kojarzony jest jako jego najmniej wartościowa odmiana. Tej tezie zaprzecza ryż parboiled marki Briitta! Poddawanie go obróbce termicznej czyli procesowi nawilżania pod wysokim ciśnieniem sprawia bowiem, że witaminy i minerały znajdujące się w łupinie ziarna przechodzą do jego wnętrza. Po ugotowaniu ryż parboiled pozostaje lekki i sypki, co czyni go... Czytaj więcej »

  • Męskie Granie zagra po raz siódmy!

    Poniedziałek, 30 maja 2016

    Jedyne w swoim rodzaju wydarzenie powraca. Przed nami siódma już trasa koncertowa Męskie Granie. Tegoroczną edycję Żywiec – wyłączny sponsor wydarzenia - dedykuje wszystkim, którzy żyją muzyką. Fanów czekają niezapomniane koncerty, ciekawe artystyczne kolaboracje i cała masa muzycznych emocji. Każdy, dla kogo muzyka stanowi esencję życia, musi się tam znaleźć. Bo Ż jest... Czytaj więcej »

  • Odpowiednia dieta to zdaniem Agaty Młynarskiej podstawa zdrowia. Równie ważne jest regularne spożywanie posiłków – dziennikarka prowadząca bardzo aktywny tryb życia jest zwolenniczką samodzielnego przygotowywania posiłków i zabierania ich do pracy. Gwiazda od kilku lat stosuje dietę bezglutenową. Czytaj więcej »

  • Złe nawyki żywieniowe wynikają z niewiedzy, braku inspiracji kulinarnych i obaw przed eksperymentowaniem – twierdzi Karol Okrasa. Szef kuchni zachęca do tego, by zmieniać swoje przyzwyczajenia i na przykład dobrze znane warzywa przygotowywać w zupełnie nowej odsłonie. Dzięki umiejętnemu skomponowaniu składników i przypraw każde danie można przyrządzić tak, żeby trafiło w... Czytaj więcej »

więcej artykułów